Halloween.
En svært lang tradisjon, som har blitt til en kommersialisert høytid, som så mange andre. Men som på en merkelig måte i sin kommerse verden likevel har beholdt sitt innhold.
Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringen av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires Halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.
Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert Halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Amerikansk populærkultur formidlet via komi-serier og andre tv-fenomener har bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum
I Norge er dette på full fart inn i vår fest-kultur, og butikker med fokus på årstider og kommersielle fenomener lager en stor greie av dette.
Gøy på en litt skrekkblandet og frydefull måte selger alltid, og dette har nok kommet for å bli.
Så stack opp med godteri, og forbered deg på å bli oppsøkt av monstere og hekser og andre utysker, ca en meter høye og med en hunger for sukker.
Og glem ikke at det tradisjonen tro er slik at dersom du ikke byr på godteri og deg selv, så er du gjenstand for eggkasting på inngangsdøren og eventuelt å få huset ditt innsurret i toalettpapir. Gjerne i tillegg til eggene…
Vi adopterer stadig flere av de amerikanske ”helligdagene”. Enhver ting som kan øke omsetningen på de utallige kjøpesentrene i USA er tynt ut til minste trevl.
I det tradisjonelle Amerika er det i følge pålitelige kilder 73 såkalte merkedager. Det vil si dager da man trenger å gjøre innkjøp av matvarer, pynt, utstyr, klær eller gaver.
Den opprinnelige betydningen av både Jul, Pinse, Allehelgensdag og til og med Påske, er i ferd med å gå tapt. Ofret på Kommersialitetens Alter.
For hva er det vi gjør?
Kjøper ting. Kjøper gaver, kjøper effekter, kjøper pynt, kjøper mat, kjøper reiser, kjøper, kjøper, kjøper…
At den opprinnelige betydningen går tapt ser ikke ut til å bekymre noen. Og tilsynelatende så er denne trenden noe som er koselig og hyggelig.
Og det er den vel i all sin kompliserte enkelhet.
Det er veldig mye hverdag. Nesten hver dag. Så det å piffe opp helgene litt med alskens påfunn, mer eller mindre tuftet på historie eller tradisjon, det er bare positivt tror jeg.