Grenseoppgang?

Mediene er gode til å hause opp selv de minste ting, intet nytt under solen der. Men det er litt interessant hvordan de graderer begivenheter, og da særlig de lite hyggelige tingene som ulykker og negative hendelser. Og det er selvsagt ikke hyggelig å snakke om, men likevel.
Hvor går grensene?
Hvis det for eksempel har skjedd noe leit som at en buss har kjørt av veien, hvor går grensen mellom trafikkuhell og ulykke? Hvorfor er det forskjell på om det er sentrumsnært eller midt på Hardangervidda? Og hvis det er en hendelse hvor noen har blitt skadet og noen har omkommet, hvor mange skal ha omkommet før det går fra ulykke til katastrofe? 4, 8, 12, 20?
Det er høst og det regner både her og der. Bekker og elver er fulle og noe går over sine bredder. Vi snakker om overvann, altså at vannveien ikke tar unna og det renner over bredden eller ut av rørsystemer. Helt vanlig. Men når blir det flom? Og når blir det en flom-katastrofe? Er det regler for hvor mange hus og veier som må rase sammen før det kan kalles en katastrofe?
Og enda mer fryktelig, når blir flere drap i en krig plutselig til en massakre? Hvor går denne grensen? Hvor mange må det til?
Det er mye vær i vår langstrakte land. Vi har stormer et eller annet sted nesten hele tiden. Ved Stadt er det ingen som bryr seg nevneverdig om en storm eller to. Jeg har selv vært på hytter på snaufjellet hvor det er lagt bånd-jern over taket og boltet i grunnmuren på hver side for at bygningen ikke skal blåse bort, uten at noen synes det er rart.
Blåser taket av et buss-skur på Frogner er det plutselig ekstrem-vær, mens det på Sunnmøre ikke blir nevnt med et ord dersom det blåser slik at du må kjempe deg frem til bilen i motvind når du skal på jobben om morgenen.
Mer teoretisk blir begrepet masse-suggesjon. Vi tenker kanskje på det særlig i tilknytning til religiøse avarter og ting vi ikke vanligvis identifiserer oss med. Det handler begrepsmessig om å overbevise flere mennesker om en bestemt ting. Men hvor mange skal det til før det kan kalles masse? Trenger vi 100 for å kalle det masse-suggesjon? 50? 20?
Det er veldig aktuelt med terror for tiden. Hvordan definerer vi det? Det har blitt en politisk greie å bestemme hva terror er, men hva med graderingen her? Hvis det for eksempel er en person som avfyrer et våpen mor en offentlig bygning, er det terror? Har det med personens bakgrunn å gjøre eller er det selve handlingen? Og hvis det er 15 personer som gjør akkurat det samme, hvorfor er det da nesten automatisk terror uavhengig av hvem som gjør det?
Krig er fælt uansett. Men hvis det slippes en bombe er det en bombing. Det er det også hvis det slippes 2 eller 3 eller 4 bomber. Kanskje også 8. Når blir det det i media til teppebombing? Når blir det et massivt angrep i stedet for et angrep?
Mer hyggelig er det å tenke på fredeligere ting som for eksempel en skokk mennesker. En ungeflokk. Folkemasse. Når blir antallet til et annet og større begrep?
Nå finnes det oppslagsverk som forsøker å definere disse tingene, men hvem har gitt de som skriver dette i oppgave å fortelle hvor mange unger det er i en ungeflokk. 3 unger er ikke en flokk. Er 10 det? 40 er det helt sikkert, men hvem har bestemt det?
En skokk er forresten definert som 60 personer eller fler. Men hva kaller man det hvis det er 58? En gjeng? Hvis du møter en samling bøller på gata i hovedstaden, hvor mange må de være for at du kan kalle dem en gjeng? Og hvor mange skal til for at det faktisk er en samling? Er to som møtes en samling eller må det være 5?
Det er noe ullent over det, men likevel ser det ut til at vi alle har omtrent den samme oppfatning av dette. Det er i hvert fall sjelden å høre at noen utber seg en forklaring på hva en forteller legger til grunn for å kalle et uhell for en ulykke eller omvendt.
Siden vi er i det litt verbale hjørnet her i dag, så blir det også litt morsomt å tenke på hva vi regner som en spøk, en parodi eller ren harselas. Når er dette gøy og når blir det syrlig, sarkastisk eller rett og slett nedlatende.
Vi omgir oss med dette hver dag og hele tiden. Men vi får det ferdig tygget gjennom media. Her om dagen var det en kjedekollisjon borte i gaten her ifølge lokalavisen. 3 biler.
Objektivitet er vanskelig å sette tall på. Det er flytende når det gjelder oss selv. Men vi godtar at andre serverer oss objektivitet? Eller? Her jeg sitter akkurat nå og ser ut over fjorden synes jeg det er aldeles nydelig vær.
Det regner så det spruter og det skummer hvitt på bølgetoppene helt inn i bukten i de verste vindkastene.
Eller er det i de beste?