Forbrukermakt

Det verserer i disse dager et slags kjedebrev pr epost. Forbrukermakt heter det, og har til hensikt å vekke og fyre oppunder forbrukernes forargelse over bensinprisen.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10083990

At bensinprisen er drøy nå er det ingen tvil om. Jeg fylte i går til den nette sum av 14 kroner og 44 øre pr liter.

Men dette kjedebrevet er mild sagt litt upresist, og som så mye annet et utslag av en litt lemfeldig omgang med faktamaterialet det er eller burde vært tuftet på.

Som brevet viser er det for det første oppgitt en pris på 13 kroner literen. Det var antagelig det da det ble skrevet, så det får så være.

Forbrukermakt

Men her er tallene som er aktuelle i dag.

95 oktan bensin har altså en pumpepris på 14,44 kroner inkl mva.
Avgift til staten, den såkalte veibruksavgiften, er på 4,95 kroner pr liter. Ikke å forveksle med veiavgiften.
Momsen pr liter er 2,89 kroner.

Resterende beløp er da 6,60 kroner. Dette skal så fordeles mellom stasjonen og oljeselskapet. Selv om det er en eid stasjon så har de forskjellig regnskap, og må skatte hver for seg.

Hvis vi antar at det resterende beløpet er skattbart som overskudd med en flat skatt på 20 %, så vil det utgjøre 1,33 kroner i skatt.

Det betyr at den reelle summen som oljeselskapet og stasjonen må dele seg imellom er
5 kroner og 27 øre.

Hvis de deler likt så vil for eksempel Statoil, som var der jeg fylte i går, sitte igjen med 2 kroner og 63 øre pr liter.

Hvis vi så, helt hypotetisk, antar at denne kjedebrevaksjonen fører til noe som helst, noe som er svært lite sannsynlig, og at Statoil og Shell halverer sin fortjeneste, hvilket er enda mindre sannsynlig, så vil du som forbruker spare 1 krone og 31 øre pr liter i forhold til dagens pumpepris.

1 trøtt krone og 31 øre. For dette skal du altså lete opp en bensinstasjon som ikke er eid av Shell eller Statoil, kjøre dit utenom din muligens faste rute, kanskje måtte opprette et kundeforhold, få tilsendt et kort osv.

Hvis vi i tillegg tar med at du neppe klarer å finne en stasjon som ikke er eid helt eller delvis av et av disse selskapene til tross for at den heter JET, bensin 1-2-3 eller andre rare navn, så går lufta litt ut av denne ballongen synes jeg. Og for ordens skyld: Dersom bensinprisen går ned til 13 kroner slik kjedebrevet tar som utgangspunkt, så vil besparelsen bli enda mindre.

Og du? Uansett hvem som eier stasjonen, hvem tror du pumpet oljen opp av havbunnen?

Siste Reis

Det er vel neppe å overdrive det hvis jeg sier at det ikke ofte kommer noe positivt om fotball her. Sånn omtrent aldri er vel riktig å si.
Noen har nevnt at jeg kanskje burde holde kjeft om det dersom jeg ikke synes det er noe stas.

Men det er feil mener jeg. Jeg er nemlig aktivt uinteressert. Det er noe ganske annet enn å være likegyldig til noe.

http://www.vg.no/sport/fotball/artikkel.php?artid=10099708

Regelen som sier at; ”Bare du er tett nok i pappen, så er alt mulig” kommer nok til anvendelse her.

Men det går faktisk an å se hva slags tanker som ligger bak noe så absurd som å ta med seg en kiste med en avdød kompis på fotballkamp.
Og det at de fikk den gjennom porten uten å bli stoppet er jo en bragd i seg selv. Nå har aldri jeg vært på noen fotballkamp, men det er vel rimelig å anta at medbrakte ting av denne størrelsen vil bli gjenstand for en viss nysjerrighet blant vaktene?
Uten sammenlikning for øvrig ble jeg selv knepet for å ha en halv vodka på innerlommen på en konsert en gang. Det ble ikke sett på med blide øyne kan jeg meddele. Flasken ble konfiskert på stedet under grov munnbruk.

Hmm. Når jeg tenker meg om er det kanskje en sammenheng likevel. Konserten var  såvidt jeg kan huske dødskjedelig.

Men hvis man tenker etter så er dette kiste –stuntet kanskje ikke så meningsløst likevel. Dette var åpenbart en kar i hvis liv fotball var en stor og viktig del. Fattigstrøk i et land som Colombia har nok ikke flusst av tilbud til ungdommen. Eller andre for den sakens skyld.

Og uansett hobby, interesse eller noe som er en stor det av livet vårt så koker det vel ned til dette:

Hvem kunne ikke tenke seg å få med seg en siste ”kamp” på vei til Perleporten?

Justert Forstand

Hvor dum går det an å være?

Vestlig journalistikk burde kjenne seg selv nok.

Det som skjer i Afrika, med fokus på Libya, er en naturbestemt funksjon. Måten ting skjer på og formen det tar er ikke vesentlig. Det hender, og det hender nå.

Vi tror kanskje at hensikten er å frigi folkemasser som er under et strengt regime?

Det er feil tror jeg. Massakrene i Afrika er en blind-manøver.

Man skal ikke lese så mye og forstå særlig mange ting for å se det mønsteret som avtegner seg på masseinformasjonens lerret.

 

Hodeskaller

Vanligvis prøver jeg å unngå bruk av sterkt kulørte kraftuttrykk, men iblant trenger de seg på slik at det knapt er mulig å stanse dem uten å få pustebesvær. Det skjedde i morges når jeg leste dagens VG.

Det er jammen godt vi har en så akademisk tung og seriøs avis i kongeriket Norge. En avis hvor journalistene ikke lar seg vippe av pinnen av småsaker, men går inn i sensasjonene og grav-alvoret med full profesjonell tyngde og med sin integritet godt ivaretatt.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10037828

Artikkelen er et svært representativt eksempel på det journalistiske nivået i denne edle gamle avisen, hvis samfunnsansvar er så nedfelt i hver enkelt medarbeider at den når fra det mest luftfyllte loft og helt ned i Rosekjelleren.

Som den viktige artikkelen viser har man utrolig nok funnet noe så fullstendig uventet og grusomt som en gammel hodeskalle. Og ikke nok med det, den er til overmål oppdaget på en kirkegård! Rett og slett på en gravplass med andre ord. Det er helt forferdelig. Nærmest uhørt spør du meg.

Hadde skallen blitt funnet inne på et kjøpesenter, i en skolegård på Tveita eller på kafé, ja det hadde vært en annen sak. Men på et gravsted da gitt. Det må ha vært et sjokk for den unge damen fra Drammen som tilfeldigvis spaserte på en nylig oppkastet grav for å trekke frisk morgenluft ned i sine lunger, å finne eldgamle levninger fra et menneske nettopp der av alle steder.

Nei, man vet aldri hva som møter en. Men det varmer jo at ansvarlige media uten snev av tanke på løssalget tar tak i disse ubegripelige og fæle episodene som er så viktig for oss alle å ta del i.

Det blir så sterkt og rørende noen ganger at jeg begynner å lure på om ikke fenomenet Tabloid kun bør bli utlevert mot forevisning av blå resept.

Kritikk

«Kritikken var så rettferdig at han gikk i seg selv. Og ble der…»

Det er en vakker ting, det at man kan slå av muligheten for å bli utsatt for andres meninger.
DET hadde vært en dåpsgave-idè det tenker jeg.
Jeg har altså gjort det her, fordi dette forumet, som alle andre ting og steder på nett, blir gjenstand for systematisk og automatisk bombardering av skit og tull fra folk som har en agenda som er helt annereldes enn vår egen. Noen har for eksempel tilsynelatende ikke annet å bestille enn å sørge for trafikk  til sin egen side ved å sende meldinger av typen «klipp&lim» til alle andres.
Det betyr ikke at det du måtte mene ikke er av interesse. Alle er hjertelig velkommen til å sende en mail. Bare ikke her til denne siden.

Har du noe å si så vet du mailadressen.

Ærremuli! 2

Sjekk denne da:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=579844

Sympatien sitter en smule langt inne her kjenner jeg.
Hvis man lar seg overbevise om at en hyggelig neger på et nachspiel kan trylle frem penger, går i banken og tømmer kontoen for så å gi summen til pengemakeren som da skal doble verdien med ren magi, ja da er man vel bra blåst i pæra. Da er det romslig på loftet. Da bør man kjøpe krykker til sine åpenbart få og skrøpelige hjerneceller…

At ingen av de «troende» ønsker å anmelde forholdet skjønner jeg veldig godt.

Flaut og dønn pinlig blir litt svakt her…

Dagen derpå blir nok aldri den samme for denne gjengen.

Hva var det jeg sa, episode 3

Jaja. Så ble det slik igjen da.
Jeg vet at jeg pleier å si at jeg ikke liker å si hva-var-det-jeg-sa, men sannheten er at det liker jeg veldig!

Hottentotten med det mirakuløse dametekket (som jeg ikke skjønner en dritt av) har skaffet nasjonen en gigantisk utgift.

Dagens aviser vet å fortelle at det dustearrangementet som skal gå av stabelen neste april og bekostes av den norske folk, vil koste ca 600 000 kroner pr minutt sendetid.

De juger vel som vanlig, men selv om man flytter komma et hakk til venstre så er det hårreisende! Ja, ikke for meg da, siden jeg ikke har hår, men uansett.

Det de velger å gjøre for å bøte på elendigheten er å øke tv-lisensen. Smak på det ordet; tv-lisensen… I enhver fri sjel så bør det frembringe akutt brekningsfornemmelse.

Visste du at NRK er sin egen namsmann?
De har, selv om det neppe blir praktisert, hjemmel i loven til å ta seg inn i ditt hjem for å sjekke om du har en tv eller ikke. Slå den da. Myndighetene for øvrig kan ikke brase inn i hjemmet ditt uten en rettskjennelse for å sjekke om du har en atombombe eller andre skumle dingser i klesskapet, mens NRK kan storme deg for å ta deg på fersken men du ser Norge Rundt eller et kraftig politisk kulørt Brennpunkt eller andre langtrukne gjesp de finner for godt å sende på den påtvungne statskanalen.

Jeg liker tall ganske godt. Og tall kan snakke. Tallene omkring fesjå-greia Melodi Grand Prix er ganske interessante.

For samme prisen som kunne finansiert et splitter nytt sykehjem med 44 plasser, beregnet på våre besteforeldre, oldeforeldre og for noen foreldre, så får vi et par timer en lørdag i april med elendig musikk og slett håndverk både fra låtskrivere, musikere og artister. Og den påstanden står støtt.
Er det noen som med handa på hjertet vil hevde at Grand Prix låter er en positiv musikalsk
opplevelse, så kan jeg bare kondolere. Serieprodusert plastikk-musikk er muligens in, men jeg er nok feil mann til å si noe mer om akkurat det. Litt tidsfordriv i heisen på hotellet skal man jo ha. Selv om en del av prestasjonene i det showet egner seg dårlig selv i heisen…

Men altså; sjefs-hobbiten over alle hobbiter vil koste oss en drøy milliard.
Det er jo så inn med menneskehandel ser jeg i avisene. Russiske jenter er visstnok så veldig begeistret for denne fjompen. Hva med å selge han?
Jeg tipper vi kan få et par slanter for han i et russisk kvinnefengsel for eksempel?

Hørte jeg 60 tusen?

Så bygger vi etparåtredve barnehager i stedet for Grand Prix….

Whats with The Long Face?

Jeg er av dem som hele tiden har ment at facebook er noe forbasket sprøyt.
At det i utgangspunktet er et verktøy designet av folk som ikke har særlig edle hensikter blir stadig mer tydelig, og det står daglig å lese om longfacesvindel og lureri via facebook, for min del sist i Dagens Næringsliv. At folk rett og slett har blitt fysisk skadet som en direkte følge av sin aktivitet på dette nettstedet er en sak for seg, men sier sitt uten at vi bør dvele ved det her. Ikke hyggelig.
Hva skjeller det meg eller noen som helst andre at noen ønsker å fortelle at «nei nå skal jeg ta meg en brødskive» og ”jeg må gå for jeg skal på bingo” ?? Det aller aller meste jeg har sett av slikt har vært ting som i beste fall kanskje hører hjemme i en personlig dagbok som bør ligge i en skoeske under sengen.

Og til deg som måtte være uenig med meg angående innhold: Tenk deg om. Er det ikke slik, at den gangen du først meldte deg inn på facebook så ble du bedt om å oppgi din mailadresse OG ditt passord… Nemlig. Det gjorde du visst ja.
Det betyr at dersom de som administrerer facebook skulle ønske det, så kan de lese all mail både i inn og utboksen din, både før, nå og siden.
Kanskje ikke så farlig tenker du, men de som har sendt fra seg kontonummer til en venn, til egne barn eller en slektning, kanskje kredittkortnummer og andre ting, for ikke å snakke om… ehemm… personlige opplysninger og bilder føler seg muligens litt beklemt nå?

Men la meg si det med det samme: Det er så mange brukere at det skal godt gjøres at nettopp du blir svindlet. Men det benyttes programvare for å scanne mailkontoer systematisk for visse typer opplysninger, så ingen kan være sikre på å gå fri.

spamJeg våger påstanden at facebook ikke bare er unødvendig, dumt og tullete slik de fleste bruker det, men en potensiell trussel mot din og andres personlige sikkerhet. For idet du har ”gitt bort” din egen mailingliste så har du også utsatt andre for i beste fall uønsket mailaktivitet… i verste fall svindel og andre problemer.
Hvis det er slik at du har behov for å dele tanker med dine venner og familie, hvorfor ikke bare ha en gruppe med mailadresser og sende til denne? Enkelt og liketil, og du får sannsynligvis langt flere som faktisk gidder å lese det du skriver…

Ikke misforstå, jeg ser ”hyggefaktoren”. Men det er så mange mindre risikable og mer lure måter å gjøre det samme på. Sorry facebookere. 
Eierne av nettstedet har nok ikke bare mel i ugleposen sin.
Dette er ikke idyll.
Og bli nå ikke så lange i ansiktet….