Godt Budsjett

Godt Budsjett er en idè. En idè som ikke er ny, men som har fått hjelp til å modne etter at jeg ble narret til dette her, til å tenke med trynet i cyberspace.
Se Gode Råd fra 14 januar 2009 for en forklaring på hvordan det henger sammen.

Godt Budsjett er tenkt å være en slags håndbok i hvordan vi i disse krisetider stock_go-downskal få pengene til å strekke lenger uten nødvendigvis å måtte la den materielle kvaliteten på livene våre bli dårligere. Den åndelige delen av oss har pussig nok en tendens til å få et oppsving når det er litt motbakke. Så vi lar den biten ligge i denne omgang hva?

Mange av oss i dette knøttlille landet vil merke drønnet etter gigantenes fall, måtte spise støvet idet det legger seg. Arbeidsledigheten vil skyte i været og veldig mange av oss må tenke litt nytt når det gjelder de nære tingene, de daglige utgiftene.

Spare er et ord jeg liker dårlig. Utnytte resursene synes jeg lyder mye bedre og mer fornuftig, og det er en lur ting å gjøre uansett om man må på grunn av en redusert inntekt eller ikke synes jeg.

Og dessuten vil det å utnytte resursene gi økte muligheter til å gjøre noe gøy og behagelig iblant, og det tror jeg er veldig viktig!

Man skal ikke tenke på resursutnyttelse som noe pes, men som en slags hobby, eller sport for de som liker det uttrykket. Og tro meg, det kan faktisk være både gøy, underholdende og lærerikt å tenke på denne måten. For oss selv, og ikke minst for ungene dersom du har noen slike.

Det jeg vil ta for meg er i hovedsak to ting. Jeg interesserer meg sterkt for begge deler, og kan dokumentere at jeg har peiling på den ene, hehe. Det andre er mest skryt.

Det ene er mat og matlaging, inkludert innkjøp, konservering og lagring av mat.
hundrings1Det andre er energiforbruk i hjemmet, hvordan vi kan få flere hundringser til overs hver måned ved å tenke logisk og fornuftig om energi.

Og jeg garanterer at det IKKE er kjedelig, at det IKKE går ut over komforten og at du GARANTERT sparer penger på det. Jo flere det er i din husholdning, jo mer sparer du naturligvis, men hvis jeg sier at du vil spare MINST 10-12 % på mat og -energibudsjettet ditt ved å tenke lurt om dette så tar jeg ikke i. Og det er mange penger!

Men ikke gidd å sette opp et budsjett, det er bare så gørr kjedelig. Gled deg heller over at det faktisk er et par tre hundrelapper mer igjen i lommeboka når trygd eller lønning kommer på konto, enn du hadde ventet.

Det er de rareste ting man kan spare noen slanter på. Det du gir oppmerksomhet gir du kraft, og penger er intet unntak.
Hva om jeg påstår at det å ha en pakke spiker i fryseboksen kan spare deg 150-200 kroner i året? Og kan bevise det attpåtil?

Den enste investeringen du trenger å gjøre er at du tenker litt på dette hver dag, hver gang du foretar deg noe som er knyttet til mat og til energi. Ikke mye innsats det. Og har du nettopp blitt arbeidsledig så har du saktens tid til det også eller hva?

Så følg med. Du kommer til å få tips til hvordan du kan lage smakfulle, fargerike og næringsrike (NEI, ikke kjedelige!) retter til en svært rimelig penge. Det blir antagelig 14 slike retter, noe som gjør at du kan variere dem gjennom måneden uten å gjenta dem mer enn èn gang. Så bytter du om neste måned, og ungene rekker ikke å bli lei. Og du trenger ikke skrive dem ned. Kokeboken er jo rett her. Alltid.

pengerTipsene til energisparing vil komme innimellom, og som sagt er det her meningen at du ikke skal gi avkall på verken varme, dusjing eller annen kos. Men bare øke bevisstheten. Vi gidder ikke ha noe pes, men vi vil jo gjerne spare litt likevel, ikke sant? Og det går helt fint!

Jeg har prøvd hvert eneste et av disse tipsene i praksis over en årrekke, så det er ikke bare teori. Det funker.

Skal vi gi det en sjanse synes du?
Og jeg håper du gir tilbakemelding på hvordan dette oppleves dersom du prøver ut noen av tipsene. Da bidrar du til å gjøre det enda bedre.